|
Šta se crni u Gračan’ci bjeloj, Jal je Kfore il’ orao crni, Ili ljuti Audi Olroud? Nit je Kfore, nit orao crni, Niti ljuti Audi Olroud, Već mantija Artemija starog - episkopa raško-prizrenskoga, Što ga Sinod svjeti razvladiči, Zbog silnih rabota nečasnijeh: U bisage trpao je krišom Tuđe novce k’o da njegovi su, Pa se Sinod naljutio jako Što i njima nije malko tutn’o, Jer međ’ braćom sve se djelit mora, A on braću ne šćede počastit Provizijiom štono im sleduje, Te ga braća kaznit odlučiše Titulu mu vladike oduzev! Ob’laze ga Grigor’je i Risto, Al’ Irinej od stida ne mog’o, Već patrijarh pomirljivo reknu da ne sumnja on u Artemija ni u vajno njegovo poštenje, jer dobar je Artemije stari, ama malko nespretan sa novcem, te njegovu čuvenu dobrotu i poštenje nadaleko znano dušmani klijeti sad koriste da ljagaju crkvu i svještenstvo, i to baš sad – kukala im majka - Kad Kosovo moramo braniti, Svim sredstvima raspoloživijem! Zato Sinod po postupku hitnom Namjesto Artem’ja postavio Prepodobnog Jevtić Atanas’ja: Jedan nitkov zamjenio drugog!
Ni monasi nisu što bijaše, Pak se u dve grupe okupiše: Jedni kane Artemija branit, Doklen drugi uz Jevtića stoje! Artem’jevi iz Rijeke Crne (štono vole lopatama mlatit) Pristigoše u Gračan’cu bjelu, Razgrnuše Kforovog kordona Te na suparnike nasrnuše, Stadoše se čupati za brade, Kamilavke među sobom strgat Sve dok Kapees ih ne razdvoji!
Svi danima o tom razglabaju, Javio se i Jakšiću Marko - Koštunijev tribune narodni Sa sjevera od Kosova ravnog, Te pominje stranu ambasadu I zavjere protivu Srbalja - baš kako ga Vojo naučio!
Za to vrijeme kune Artemije, I prijeti dušmanima svojim: „Smjeniste me, pogani izrodi, Smijeniste poslednji stub srpstva! Ko će sada Kosovo vam branit I čuvat ga ko što i ja čuvah Tuđa blaga u bisazi mojoj?“
Mene lično zabolje guzica Šta će biti sa bagrom crkvenom, Dabogda ih sve posmjenjivali, Džipove i vile oduzeli i saborno strpali u ćorku!
_________________ Sloboda je iluzija u kojoj uživati mogu samo oni koji su shvatili da ne postoji...
http://www.e-novine.com/author/milan-marinkovic
|